Ayurveda


AyurvedaVad är Ayurveda?


Ayur-Veda betyder kunskap om livet. Hela livet. En urgammal visdom om liv och hälsa, beprövad i tusentals år. Baserad på det som är enkelt och naturligt.


Människors olikheter kan verka slumpartade, men är en del av ett enkelt och intressant mönster i hela naturen. Att förstå detta mönster är nyckeln till att du själv kan skapa din egen hälsa och ditt eget välbefinnande.


Ayur-Veda ger dig mer förståelse för samspelet mellan människor och natur, samt mellan det fysiska och det andliga.


- Varför reagerar vissa med oro vid stress, medan andra blir aggressiva?


- Varför kan en del äta vad som helst utan att gå upp i vikt, medan andra ständigt bantar?


Ayur-Veda är för dig som är frisk, vill fortsätta vara frisk och utvecklas.

Det är även för dig som kommit ur balans och vill ha hjälp att återfå ditt välbefinnande. Med Ayur-Veda får du enkla, naturliga egenvårds- och utvecklingsprogram.
Ayurveda är godkänt som Alternativmedicin av WHO (World health organization), och  ayurvediskaläkare sitter  med på årliga möten med WHO. Ayurveda står även upptaget som alternativ medicin på deras hemsida

I Shoppen finns välgörande kosttillskott, egenvårdsprodukter och te


 

"Let food be your medicin,

                                 and medicin be your food" 

                                                           - Janesh Vaidya

Vata Pitta Kapha


Vata Pitta och Kapha är tre begrepp som ofta återkommer inom Ayurveda. Du kan se dem som tre element, naturkrafter eller energiformer (doshor). De reglerar alla egenskaper och funktioner i både vårt mentala och vår kropp men också i vår kost, natur och i resten av universum.
Vilken dosha dominerar din kroppskonstitution?


Att komma i ofas med sig själv är lätt i ett samhälle fullt med påtryckningar och Ideal, där allt dessutom hela tiden ska gå i 110. Vi hinner knappt stanna upp och känna efter vad som passar just oss.

Vi människor är olika, både kroppsligt och mentalt. Vi fungerar i olika takt och för olika ändamål. Att skapa sig själv möjlighet till att bli sitt bästa jag, höjer självkänslan och skapar balans både inom oss själva men även i relation till andra.


Vi har av alla tre Doshorna i oss, men i olika grad. Och vanligtvis är det en eller två doshor som dominerar. För fastställning av din konstitution och personliga råd för din hälsa, boka en ayurvedisk konsultation.


Behandlingar och behandlingsbeskrivning

Hälsokonsultation ca 90 min


Under en Ayurvedisk hälsokonsultation bedöms helhetsbilden med hjälp av ditt aktuella hälsotillstånd, din personlighetstyp och din livssituation. Du får individuella kost- egenvårds och levnadsråd och individuellt anpassat stöd tex kosttillskott eller behandlingar.


En hälsokonsultation kan du göra flera gånger. Vill du vara mer delaktig och ta större ansvar för ditt liv? Den kan hjälpa dig att korrigera obalanser innan de leder till sjukdom, när du inte känner sig i form eller när du redan är sjuk. Den kan också vara ett komplement till en traditionell medicinsk behandling när du vill hjälpa kroppen att tillfriskna lättare.


Dammbehandlingar 50-80 min (7 st, nedan)


Huden är ett absorberande organ. Många lägre stående djur, som amfibier, använder huden till andningen. Detta stämmer i mindre grad även för människan. Under högt tryck kan huden absorbera syre. Huden har en förmåga att absorbera många medel, farmaceutiska och sådana som tillverkas av växter. Om huden lokalt utsätts för värme kan den absorberande förmågan öka.


Adrenaldam är en mycket vilsam och avstressande behandling som ger en djup avslappning och som ofta görs bland annat för att minska stresshormonerna som utsöndras via binjurarna. En damm av deg byggs upp på ryggen, runt njurar och binjurar, och fylls med varma oljor och örter i. När huden blir varm så absorberar den örterna och hjälper kroppen att balansera hormonerna. Bra t.ex. när du vill minska stressen i kroppen, vill hitta ditt eget lugn, behöver återhämtning eller önskar en bättre sömn. Lindrar menopaus-symptom.Thyreodam är en behandling som är avslappnande och balanserande för sköldkörtelns funktioner. En damm kring sköldkörteln byggs upp som jag sedan häller varm olja och utvalda ayurvediska örter i. Den här behandlingen återställer kroppsenergimekanismer och kan hjälpa sköldkörteln att reglera sig själv. Känner du dig trög eller slö då gör den här behandlingen underverk. OBS! Denna behandling rekommenderas inte för den som redan medicineras för sköldkörtelproblem.


 


Urovasti är en mycket lugn och avslappnande behandling för hjärta och lungor. En damm över hjärtområdet byggs upp som jag sedan häller varm olja och utvalda ayurvediska örter i. Behandlingen fungerar även utrensande för lungor och luftvägar.


 


Abdominaldam och Stomach damm är avslappnande och balanserande för tarmens och magens funktioner. En damm på magen byggs upp som jag sedan häller varm olja och utvalda ayurvediska örter i.


 


Joint damm är en behandling som används direkt på en led som smärtar. En damm på aktuell led byggs upp och sedan hälls olja och speciellt utvalda örter där i.Bladder damm är en behandling som är avslappnande och välgörande för uringblåsans fuktioner. En damm kring urinblåsan byggs upp som jag sedan häller varm olja och utvalda örter i.

                                 

                                              Marmabehandling 70 min

                                                                           - energibalansering


Ayurveda har ett fantastiskt terapeutiskt system som kallas Marmasystemet. Marmapunkterna är speciella Ayurvediska energipunkter på kroppen, liknande akupunkturpunkterna. Marmabehandling är enkelt uttryckt en slags energibalansering som är både avslappnande och välgörande och är därför en mycket effektiv metod för att harmonisera Prana, som är livsenergin i kroppen.


En marmabehandling inleds med en pulsavläsning enligt de ayurvediska principerna. Utifrån dina behov väljs ett antal marmapunkter ut och masseras lätt därefter med anpassad eterisk olja enligt ett speciellt flödesschema, från hjässan till fotsulorna. Behandlingen är avslappnande och välgörande för kroppen och sinnet och ger balans där behov finns.


Behandlingen och Marmaoljorna påverkar de subtila energiflödena i kroppen och blockeringar löses upp så att energin kan flöda fritt igen. Energikanalerna fylls på och kroppen får återigen tillgång till den energi som den behöver för att fungera optimalt.


Marmabehandling balanserar och föryngrar genom att aktivera kroppens egen självläkande förmåga.


                            Skalp- och ansiktsbehandling 50 min

                                                   - En terapeutisk ansiktsmassage


- Skalpmassage - som påverkar kroppens stressfaktorer och har en lugnande påverkan på hela kroppen.

- Marmapunktsstimulering - balanserar Vata, Pitta och Kapha och som i sin tur styr över organens rörelse, metabolism och sammanfogande egenskaper.

- Ansiktmassage - muskelavslappnande och lugnande


Som avslutande del masseras hela ansiktet med en balanserade ansiktskräm i enhet med hudkvallitén hos kunden.


Eftersom marmaoljor används så inleds behandlingen med en enkel pulsläsning. Om kunden önskar kan även neutrala oljor användas.


Oljorna som används är antingen lugnande och smörjande (vata), stressreducerande och svalkande (pitta), eller fuktgivande och stimulerande (Kapha).

Eftersom marmaoljor används så inleds behandlingen med en enkel pulsläsning. Om kunden önskar kan även en neutral olja användas.


Därefter får Du ligga och vila i ca 5 minuter.


                                    Hand- och fotbehandling 50 min

                                        -En terapeutisk, fot- och handmassage

 

- Ört-fotbad efter säsong eller behov.

- Massage och Marmapunktsstimulering - balanserar Vata, Pitta och Kapha och som i sin tur styr över organens rörelse, metabolism och sammanfogande egenskaper.

- Inpackning efter säsong eller behov

- Har en lugnande påverkan på hela kroppen.

 

Eftersom marmaoljor används så inleds behandlingen med en enkel pulsläsning. Om kunden önskar kan även neutrala oljor användas.


Marma-Oljorna som används är antingen lugnande och smörjande (vata), stressreducerande och svalkande (pitta), eller fuktgivande och stimulerande (Kapha).Vill du veta mer eller ta emot mitt nyhetsbrev?

Kontakta mig på:


Telefon: 070-5756570


Mail: liv@livranweg.se


Mottagning: Hermelinsgatan 23a, Luleå